Siirry sisältöön

Suuren arvoketjun alku

Kaivosteollisuus luo työllisyyttä ja elinvoimaa suurten kaupunkien ulkopuolelle.

Globaalisti arvostettuina toimijoina Suomessa toimivat kaivosteknologian valmistajat ja huipputason tutkimuslaitokset vahvistavat maan asemaa alan keskuksena. Samalla sähköautojen akkukemikaalien tuotannon kasvu avaa uusia näkymiä ja vahvistaa Suomen roolia akkuklusterin kehityksessä Euroopassa.

Kaivosteollisuus teki vuonna 2018 liikevaihtoa noin kaksi miljardia euroa ja työllisti hieman yli 5 100 henkeä. Työpaikoista vajaat 2 800 oli kaivosyhtiöiden omia ja loput alihankkijoiden palveluksessa.

Kaivokset tuovat hyvinvointia erityisesti alueille, joilla muita työpaikkoja on niukasti. Samoin niiden ympärille on syntynyt kansainvälisestikin merkittäviä kone- ja laitevalmistajia sekä metallinjalostusyrityksiä.

Hyvinvointia suurten kaupunkien ulkopuolelle

Suomen suurimmat kaivoskeskittymät ovat Kainuussa ja Lapissa. Ala tasapainottaa terveellä tavalla kaupungistumiskehitystä, joka keskittää työtä ja hyvinvointia suurimpiin kaupunkeihin. Myös tulevaisuuden näkymät ovat lupaavat, sillä sekä Kainuussa että Lapin kaivoksilla on käynnissä suuria investointeja ja kaivokset tarvitsevat uutta työvoimaa.

Esimerkiksi Kittilä ja Kainuu voivat taloudellisesti hyvin kaivosten ja matkailualan vauhdittamina. Kainuu on jopa käynnistänyt erityistoimia välttääkseen työvoimapulan.

Globaalisti vahva arvoketju

Kaivostoiminnan myötä Suomeen on syntynyt kansainvälisesti menestyviä yrityksiä sekä huomattavaa tutkimusosaamista. Esimerkiksi teräsyhtiö Outokumpu Oy:n historia alkaa jo vuodesta 1910, jolloin Kuusjärven kunnasta löytyi huomattava kupariesiintymä.

Outokummusta puolestaan irtaantui taannoin teknologiayhtiö Outotec, joka on yhdistyi vuonna 2020 alan toisen teknologiayhtiön, Metso Mineralsin kanssa. Nykyään yritys toimii nimellä Metso.

Muita kansainvälisesti tunnettuja kaivosteknologian valmistajia ovat muun muassa Normet, Robit ja Geomachine.

Monipuolista alan tutkimusta puolestaan löytyy ainakin kuudesta yliopistosta, sekä GTK:lta, VTT:ltä ja Suomen ympäristökeskuksesta Sykestä.

Tärkeä toimija verkostossa on Mining Finland, joka edistää kaivosalan osaamisen vientiä, tekee Suomea tunnetuksi alan investointikohteena ja fasilitoi alan toimijoiden tutkimusyhteistyötä.

Akkuvalmistuksesta uusi klusteri

Sähköautojen yleistyminen on avannut tilaisuuden rakentaa uutta akkuklusteria Suomeen. Maassamme on monipuoliset mineraalivarat akkujen valmistukseen.

Terrafame Oy rakentaa Sotkamoon yhtä maailman suurimmista akkukemikaalitehtaista, joka valmistui loppuvuonna 2022. Yhtiö nousi jalostusketjussa kaivosyhtiöstä osittain kemianteollisuuden yritykseksi. Terrafame on arvioinut akkukemikaalitehtaan työllistävän suoraan noin 150 henkeä.

Keski-Pohjanmaalla toimiva Sibanye-Stillwater aloittaa litiumkemikaalien tuotannon vuonna 2025. Saksalainen BASF käynnistää akkukemikaalitehtaan Harjavallassa lähivuosina, kun lupa-asiat ovat valmistuneet.

Akkuklusterin potentiaali on suuri, sillä Euroopan komissio on arvioinut akkuklusterin markkinoiden nousevan muutamassa vuodessa jopa 250 miljardiin euroon.