Siirry sisältöön

Mineraalipolitiikka

Euroopan kunnianhimoisesti tavoittelema siirtymä pois fossiilitaloudesta kohti kestävämpiä energiamuotoja sekä eurooppalaisen omavaraisuuden vahvistaminen edellyttää ratkaisua kysymykseen, miten vastataan nopeasti kasvavaan mineraalien kysyntään.

Mineraaliköyhä Eurooppa on haavoittuva raaka-ainepulan pahentuessa. Suomen tilanne on keskimääräistä parempi etenkin, jos hyödynnämme mahdollisuutemme järkevästi.

EU-maat kuluttavat noin 20 prosenttia maailman raaka-aineista, mutta tuottavat vain noin kolme prosenttia. Epäsuhta tekee meistä haavoittuvan. Haavoittuvuutta lisää se, että yksittäisten maiden osuus monien kriittisten mineraalien toimittajana on erittäin suuri. Kiinalla on kaiken lisäksi lähes monopoli useiden kriittisten mineraalien markkinoilla.

Euroopan komissio ja EU:n parlamentti ovat heränneet ongelmaan ja patistaneet EU-maita vahvistamaan raaka-ainetuotantoaan ja toimitusketjujaan. Komission julkistanut jo yli kymmenen vuotta sitten kriittisten raaka-aineiden listan. Viime vuonna se julkisti uuden toimintasuunnitelman kriittisen raaka-aineiden saannin varmistamiseksi.

Energia, älyliikenne ja puolustus keskiössä

EU:n kriittisten raaka-aineiden säädöksen erityinen tavoite on varmistaa raaka-aineet, joita tarvitaan uusiutuvan energian, älykkään liikenteen sekä puolustus- ja avaruusteknologian tuottamisessa. EU:n kriittisten raaka-aineiden säädös sisältää muun muassa kaivosteollisuudelle kestävän rahoituksen kriteereitä, kaivostoiminnan ja malminetsinnän osaamisen kehittämistä sekä tutkimusta innovaatioprojekteja kaivosalan ympäristöhaasteiden minimoimiseksi.

Suomella vahva rooli ratkaisussa

Eurooppalainen yhteistyö on välttämätöntä mineraalihaasteen ratkaisussa. Suomella on kuitenkin mahdollisuus ottaa vahva rooli kehityksessä. Suomesta löydetyissä mineraaliesiintymissä esiintyy kaikkiaan 14 kriittistä raaka-ainetta pääarvoaineena. Samoin Suomesta löytyy useita metalleja, joiden kysyntä kasvaa nopeimmin energiasiirtymän vuoksi. Suomen mahdollisuus ottaa ratkaisijan rooli riippuu kuitenkin omasta tahdostamme. Haluammeko kehittää malminetsinnän ja kaivostoiminnan toimintaympäristöä sellaiseksi, että uutta, vastuullista toimintaa syntyy nopeasti?

Tiesitkö, että…

Mineraalien tarve kasvaa rajusti

Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen sähköisillä ratkaisuilla sekä digitalisaatio moninkertaistavat useiden metallien kysynnän. Esimerkiksi kuparia taritsemme seuraavan 20 vuoden aikana suunnilleen yhtä paljon kuin ihmiskunta on tähän mennessä tuottanut.

Eurooppa on haavoittuva

Euroopan komissio ja EU:n parlamentti ovat herätelleet jäsenmaita uhkaavaan raaka-ainepulaan. EU kuluttaa noin viidenneksen maailman mineraaleista, mutta tuottaa vain kolme prosenttia. Tämän vuoksi EU on erittäin haavoittuva, mikä kirkastui valitettavalla tavalla Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Suomi voi olla osa ratkaisua

Suomen kallioperästä löytyy ainutlaatuiset raaka-ainevarannot. Suomen mineraaliesiintymissä löytyy kaikkiaan 14 kriittistä raaka-ainetta pääarvoaineena.

Oman mineraalituotannon edellytysten parantaminen on tärkeä osa tuota strategiaa

Erityisen oleellista on lupakäytäntöjen nopeuttaminen. Kaivosteollisuus ei pysty vastaamaan kysynnän kasvuun, jos lupaprosessit kestävät nykyiseen tapaan jopa kymmenen vuotta.

Vastuulliset toimintamallit

Tuotannon kasvaessa on tärkeää kehittää edelleen kaivosteollisuuden vastuullisia toimintamalleja. Tämä on tärkeää ympäristölle, kansalaisille sekä kaivosteollisuuden kilpailukyvylle. Siksi on luonnollista vahvistaa kaivosteknologian opetuksen ja tutkimuksen rahoitusta.

Kokonaisvaltainen ratkaisu

Oman kaivostuotannon lisääminen ei ole ainoa vastaus mineraalitarpeen kasvuun. Tarvitsemme myös uusia kiertotalouden malleja sekä eurooppalaista yhteistyötä luotettavien toimitusketjujen varmistamiseksi.

Lue lisää

Sujuvat lupaprosessit

Raaka-ainetuotannosta alkavat arvoketjut, esimerkiksi ruostumattoman teräksen ympärille kasvanut yritystoiminta, tarjoavat Suomelle mahdollisuuden saada investointeja ja sitä kautta työpaikkoja ja kasvua.

  • Raaka-ainetuotanto on myös monen muun arvoketjun alku ja tällä hetkellä koko mineraaliklusterin liikevaihto on yli 22 miljardia euroa ja veronjalanjälki noin kolme miljardia. Mikäli raaka-ainetuotannon kasvu mahdollistuu, vaikutukset kertaantuvat arvoketjujen seuraavissa vaiheissa tuoden lisää kasvua Suomeen.
  • Kasvu ei kuitenkaan toteudu itsestään, vaan valtion on varmistettava edellytykset investoinneille. Tällä hetkellä erityisesti ympäristöluvituksen pitkä kesto ja ennakoimattomat lupapäätökset tuovat suurta epävarmuutta ja ovat hidasteena, tai jopa esteenä investoinneille. Myös malminetsinnän luvituksen vaatimukset ovat muuttuneet osin ennakoimattomiksi ja epäselviksi, hidastaen raaka-ainetuotannon kasvattamisen perusedellytyksen, tutkimuksen, toteuttamista.
  • Tällä hetkellä kaivosten ympäristölupaprosessi kestää keskimäärin vähintään viisi vuotta. Viime vuosina tehtyjen valitustuomioistuimien päätösten takana olevat lain tulkinnat ovat luoneet lisää epävarmuutta ja ennakoimattomuutta, jotka vaikuttavat suoraan investointihalukkuuteen. Tämän vuoksi lupamenettelyjä on sujuvoitettava, jotta kasvun edellytyksiä ei typistetä enempää.
  • Kaivostoiminta ja malminetsintä ovat kehittäneet toimintaansa ympäristöystävällisempään suuntaan usean vuoden ajan ja ovat näin olleen voineet vastata esimerkiksi ympäristöluvan vaatimustason kasvuun. Jatkossa tulisi varmistaa myös valtionhallinnon virkaihmisten resurssit vastata vaatimustason kasvuun, jotta käsittelyajat saadaan kohtuullisiksi. Toisaalta tulee varmistua siitä, että lain tulkinta on yhtäläistä kaikissa luvitusprosessin vaiheissa.

Raaka-aineiden saatavuus on varmistettava

Koronaepidemia ja Venäjän käynnistämä sota ovat osoittaneet, kuinka haavoittuva Suomi on raaka-aineiden suhteen. Sama koskee koko Eurooppaa, joka kuluttaa noin 20 prosenttia maailman raaka-aineista, mutta tuottaa vain kolme.

  • Tulemme aina olemaan riippuvaisia tuonnista. Omavaraisuuden vahvistaminen vähentäisi kuitenkin haavoittuvuuttamme sekä vahvistaisi kaupankäyntivoimaamme tiukemmiksi käyvillä raaka-ainemarkkinoilla.
  • Tämä olisi elintärkeää siksi, että kisa raaka-aineista kovenee entisestään kahdesta syystä. Vihreä siirtymä vaatii entistä enemmän raaka-aineita esimerkiksi tuulivoimaloiden ja akkujen tuotantoon. Samaan aikaan geopoliittiset jännitteet voivat muuttaa rajusti perinteisten markkinoiden toimintaa.
  • Raaka-ainetuonnin pienikin hiipuminen voi aiheuttaa huomattavia ongelmia elinkeinoelämälle sekä kansalaisille, jotka käyttävät metalleja ja muita mineraaleja joka päivä arjessaan. Metalleja ja mineraaleja tarvitaan muun muassa veden puhdistamiseen, elintarvikkeiden tuotantoon ja sairaalatarvikkeiden valmistamiseen.
  • Raaka-aineomavaraisuuden vahvistaminen voi toisaalta avata suuria mahdollisuuksia. Lisää investointeja ja työtä metallien ja muiden mineraalien tuotantoon, jatkojalostamiseen sekä näitä aloja tukevaan teknologiateollisuuteen.
  • Kaivosteollisuuden menestys kansainvälisessä arvoketjussa edellyttää vastuullista toimintaa. Kaivosteollisuus on tärkeä kiertotalouden mahdollistaja. Se on kehittänyt jatkuvasti ympäristöystävällisempiä toimintamalleja. Näitä toimintamalleja on kehitettävä edelleen alan kilpailukyvyn ja hyväksyttävyyden lisäämiseksi.

Vahvistetaan vastuullisen kaivostoiminnan kilpailuetua.

Vastuullisuus on yhä suurempi kilpailuetu suomalaiselle kaivosteollisuudelle. Tuotteiden jäljitettävyys ja koko hankintaketjun vastuullisuus ratkaisevat yhä useammin asiakassuhteiden syntymisen.

  • Kaivosteollisuuden vastuullisuus on koko yhteiskunnalle kriittisen tärkeää, koska modernissa yhteiskunnassa kaivokset ovat lähes kaiken tuotannon alku. Tämä koskee mitä suuremmassa määrin myös vihreää siirtymää, jonka toteuttamiseen tarvitaan kaivosten tuottamia metalleja. Siksi kaivostoiminnan vastuullisuutta tulee vahvistaa entisestään.
  • Suomessa toimiva kaivosteollisuus on hyvällä matkalla vastuullisuudessa. Ala on ottanut käyttöön alan kansainvälisen vastuullisuusjärjestelmän ja raportoi sekä yhteiskuntavastuusta että kaivosten kehitysaskeleista. Vastuullisuusjärjestelmä on puolueettoman tahon todentama. Suomessa on otettu käyttöön ensimmäisenä maailmassa oma vastuullisuusjärjestelmä malminetsinnälle.
  • Vastuullisuus koostuu muun muassa luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta, kiertotalouden vahvistamisesta, energiatehokkuuden parantamisesta, hiilineutraaliuden edistämisestä sekä työturvallisuudesta.
  • Monilla osa-alueilla olemme maailman parhaiden joukossa. Alan yritykset, teknologiatoimittajat ja tutkimuslaitokset tekevät merkittävää työtä uusien vastuullistenratkaisujen löytämiseksi. Sekä alan että yhteiskunnan etu on kuitenkin lisätä vauhtia entisestään. Tämä tapahtuu parhaiten vahvistamalla alan osaamista ja suuntaamalla kehitysvoimat oikeisiin kohtiin.

Energiasiirtymä ja digitalisaatio moninkertaistavat monien mineraalien kysynnän.

  • Vihreä siirtymä lisää metallien tarvetta ennennäkemättömällä voimalla. Kansainvälinen energiajärjestö IEA on arvioinut, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden täyttäminen kaksinkertaistaa metallien kysynnän vuoteen 2050 mennessä nykyiseen verrattuna.
  • Liikenteen sähköistyminen, akut, aurinkovoima ja tuulivoimalat lisäävät roimasti metallien tarvetta. Kehitys on välttämätön, jotta voimme vähentää riippuvuuttamme fossiilisesta energiasta. Suurimmat tavoitteet omavaraisuuden kasvattamisessa ovat aurinkovoimassa ja akkuteknologiassa.
  • Euroopan tavoite on vahvistaa omavaraisuutta monien kriittisten teknologioiden valmistuksessa. Ellemme tee mitään, riippuvuutemme muista maista tulee syvenemään.
  • Kierrätyksen lisääminen hidastaa mineraalien kasvuvauhtia. Metallien kierrätystä voidaankin lisätä merkittävästi. Se ei kuitenkaan poista uuden tuotannon tarvetta.

Kaivostoiminta on elintärkeää nykyisen kokoisen ihmiskunnan ruokahuollolle.

Kaivoksista saamme muun muassa fosfaattia ja kaliumia lannoitteiden tuotantoon. Lannoitteita tarvitsemme viljelysmaahan viljelykasvien kasvun parantamiseksi. Toinen elintarviketuotannon kannalta tärkeä kaivostuote on kalkki. Kalkki parantaa happamien maiden viljavuutta, minkä ansiosta fosfaattien käyttöä voidaan vähentää oleellisesti. Kalkki on tärkeä aine myös vedenpuhdistuksessa. Kalkilla vähennetään veden happamuutta. Samoin kalkki suojaa vesi- ja viemäriverkostoa korroosiolta.