Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Lähettiläät innostavat tulevaisuuden tekijöitä

Lähettiläät innostavat tulevaisuuden tekijöitä

Nuoret pitäisi innostaa opiskelemaan kaivosalaa tänään, jotta alalle riittäisi tekijöitä huomenna. Siksi Bolidenin Kevitsan monimetallikaivoksen 20 lähettilästä kiertää oppilaitoksissa tekemässä kaivosalaa tutuksi.

Vaikka kaivokset sähköistyvät ja automatisoituvat, hallitsevat hakku ja otsalamppu edelleen monien mielikuvaa kaivostyöstä.

”Osalla ihmisistä on tosiaankin hyvin ohut käsitys siitä, mitä kaivostyö on”, pohtii Boliden Kevitsan turvallisuusasiantuntija Marko Alajärvi.

”Alan haastaminenkin kuuluu asiaan, sillä kaivokset herättävät monenlaisia mielipiteitä. Silloin on tärkeä kuunnella toisen näkemyksiä ja vastata rehellisesti,” sanoo turvallisuusasiantuntija Marko Alajärvi.

Alajärvi on yksi kaivoksen kahdestakymmenestä lähettiläästä, jotka kiertävät ympäri Suomea kertomassa työstään kaivoksilla.

Lähettiläitä todellakin tarvitaan, sillä työskentely kaivoksella trendaa niukasti nuorten keskuudessa. Näin siitä huolimatta, että yhtiöt maksavat kelpo palkkaa, työhön liittyy paljon kiinnostavaa teknologiaa ja alan kasvunäkymät ovat vahvat.

Kadonneiden osaajien metsästys

On paradoksaalista, että Sodankylän menestys vaikeuttaa tekijöiden löytymistä. Kaivosala on painanut kunnan työttömyyden alle seitsemään prosenttiin.  Siksi osaavaa työvoimaa on vapaana niukasti. Haaste saattaa jopa kasvaa tulevaisuudessa, sillä kuntaan voi avautua lähivuosina kaksikin uutta kaivosta.

Boliden on löytänyt noin kaksi kolmesta ammattilaisesta kaivospaikkakunnalta, mutta tekijöitä pitää etsiä kotikulmia kauempaakin. Siksi lähettiläät kiertävät oppilaitoksissa etenkin koko pohjoisen Suomen alueella.

”Lähettiläillä on iso rooli työnantajamielikuvan kehittämisessä”, sanoo Kaija Veikanmaa.

Kaivosala on tottunut katsomaan pidemmälle kuin monet muut toimialat, koska toiminnan kannattavuus mitataan vuosikymmenien päästä. Kestäähän kaivoksen käynnistäminen helposti kymmeniä vuosia.

Myös lähettilästoiminta katsoo kauas eteenpäin. Lähettiläät kiertävät paljon oppilaitoksissa peruskoulua myöten kertomassa toimialasta, jotta nuoret innostuisivat opiskelemaan kaivosalaa. Näin jokainen lähettiläs tekee työtä koko kaivosalan puolesta, sillä opiskelemaan lähtevä nuori ei vielä pohdi, mikä tarkkaan ottaen olisi se kiinnostava kaivosyhtiö.

Ihmisten huolet pitää ymmärtää

Opiskelijat suhtautuvat kaivosalaan pääsääntöisesti kiinnostuneena. Lähes jokaisessa koulussa joku kuitenkin haastaa kaivosalaa ympäristökysymyksistä.

Kevitsan kaivoksella metallurgina työskentelevä Logos Guiang sanoo, että häntä itseäänkin kiinnostaa ymmärtää, miten yritys hyödyntää tutkimusta ja teknologiaa minimoidakseen ympäristövaikutukset.

”Lähettilään tehtävä pitää minut yhteiskunnan pulssilla. On mukava, kun pystyn välittämään rehellistä, faktoihin perustuvaa tietoa toimialasta”, sanoo metallurgi Logos Guiang. Taustalla Sepideh Kiani, Kevitsan rikastushiekka-alueen asiantuntija.

”Lähettiläänä henkilökohtainen tavoitteeni on rakentaa silta teollisuuden ja yleisön välille osoittamalla, miten suunnittelulla ja teknologialla voi päästä vastuullisuuden kaivostoimintaan”, sanoo Guiang.  

Bolidenilla lähettiläitä on useista eri tehtävistä johdosta alkaen. Yhtiön HR:ssä luotetaan siihen, että juuri omasta työstään kertovat ovat parhaita lähettiläitä.

”Kun vaikkapa rikastamon prosessityöntekijä kertoo työstään, tulee aivan erilainen tarina kuin itse kertoisin. Jutuista tulee aidompia”, pohtii työnantajamielikuvaa ja rekrytointia hoitava Kaija Veikanmaa.

Avoimuus on lähettilään voimavara

Lähettilään tärkein menestymisen edellytys on halu keskustella ihmisten kanssa.

Jokaisella lähettiläällä on iso rooli työnantajamielikuvan rakentamisessa. Tämä tarkoittaa, että lähettilään pitää ymmärtää kaivoksen toiminta omaa työtään laajemmin.

”Lähettilään on tärkeä keskustella aktiivisesti kaikilla osastoilla, jotta ymmärtää millaista tietoa on syytä välittää ennakoivasti ja jotta osaa vastata ulkopuolisten kysymyksiin”, sanoo Logos Guiang.

Lähettiläät osallistuvatkin aktiivisesti ulkoisen viestinnän suunnitteluun.  Lähettiläillä on myös oikeus jakaa sisältöä sosiaaliseen mediaan.

Sopivan henkilön on oltava myös innokas hyppäämään varsinaisesta tehtävästään lähettilään rooliin. Kukaan ei ole lähettiläs päätyökseen.

”Periaatteessa voisin tehdä tätä päätyönäkin, mutta turvallisuustyökin on niin kiinnostavaa, että enpä haluaisi sitäkään jättää”, pohtii Alajärvi.