Siirry sisältöön

Valtaa kuuluu kunnille

Kuntavaalien alla haluamme kertoa toiveistamme valtiolle ja kunnille sekä kertoa, mitä me tarjoamme kunnille. 

Kunnat ovat kaivosalan keskeisimpiä kumppaneita, joiden kanssa alan yritykset ovat tottuneet tekemään jatkuvaa, hedelmällistä yhteistyötä.

Kaivosala toivoo, että myös uudet kuntapäättäjät jatkaisivat hyvää yhteistyötä, ja valtio puolestaan antaisi siihen jopa nykyistä paremmat edellytykset. Samalla haluamme korostaa, että muuttuneessa geopoliittisessa maailmassa mineraalien kriittisyys on noussut puheenaiheeksi ennen näkemättömällä tavalla – ja myös kuntatasolla. 

Kaivosalan toive valtiolle 

Kaivosmineraalivero kokonaan kunnille. Kaivosmineraaliverosta menee nykyisellään kaivospaikkakunnalle 60 prosenttia ja loput 40 prosenttia valtiolle. Kaivosteollisuus näkisi parempana vaihtoehtona, että veron tuotto osoitettaisiin kokonaan kuntakentälle. Kunnille voi syntyä kaivoksesta lisäkustannuksia esimerkiksi tiestön ylläpitämisestä ja kunnille syntyy kaivoksista monenlaisia velvoitteita palveluiden järjestämiseksi.  

Valtiontalouden haasteellinen tilanne ei saa olla este muutokselle. 

Kaivosalan toive kunnille 

Kuntien on tärkeä huolehtia koulutuksesta ja vetovoimasta. Kaivokset tarvitsevat muiden alojen tavoin työvoimaa, jonka houkuttelu harvaan asutuille seuduille edellyttää kunnalta modernia palvelutarjontaa. Tämä on merkittävä haaste erityisesti kaivospaikkakunnille, joista monet ovat pieniä. Tästä huolimatta kuntien oli hyvä tarjota peruspalveluiden lisäksi yhä vetovoimaisempia palveluita, jotka saavat kaivosten työntekijät sekä opiskelijat viihtymään paikkakunnalla. 

Kunnalliset oppilaitokset ovat tehneet erinomaista yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Kaivosteollisuus toivoo, että oppilaitokset ja kunnat kehittävät toimintaansa edelleen elinkeinoelämän tarpeiden muuttuessa. 

Kunnilla on merkittävä asema myös kaavoituksen osalta. Elinkeinotoiminnan kannalta on tärkeää, että kunnat hoitavat kaavoituksen johdonmukaisesti. 

Perinteisesti liikenneinfran kehittämisessä kunnat tekevät perustavaa työtä. Tälle toivomme jatkoa. 

Lupauksemme kunnille 

Kaivokset tuovat jatkossakin elinvoimaa. Kaivokset vahvistavat huomattavasti sekä kaivospaikkakuntien että usein lähikuntienkin taloutta. Kaivospaikkakunnat saavat noin kolmanneksen yhteisöverosta, kiinteistöverot sekä kaivosmineraaliveron tuottoja. Merkittävin hyöty tulee kuitenkin suorista työpaikoista sekä toimeliaisuuden lisääntymisestä muilla aloilla. 

Kaivosala on suuri yhteisöveron maksaja. Kaivosala on monen kunnan taloudellinen selkäranka, jonka hyödyt leviävät toimialaa laajemmalle esimerkiksi kaupan ja palveluiden kautta. 

Useamman kaivospaikkakunnan budjetti on viime vuosina ollut ylijäämäinen. Kaivoskuntien työttömyysprosentit ovat myös valtakunnallisesti verrattuna olleet huomattavasti pienempiä, kuin Suomessa keskimäärin. 

Kehitämme ratkaisujamme ihmisten ja ympäristön eduksi.  

Kaivosala sekä tutkimuskenttä kehittävät koko ajan uusia ratkaisuja ympäristön ja henkilöstön hyödyksi. Tämä on myös kaivosyritysten oma etu.  

Kuten kaikella ihmistoiminnalla, myös kaivoksilla on vaikutuksia ympäröivään luontoon. Tunnistamme vaikutukset ja pyrimme toimintamme jatkuvaan kehittämiseen. Alan yritykset siirtyvät askel kerrallaan fossiilista polttoaineista sähköisten ratkaisujen käyttöön. Esimerkiksi uusimmat kaivokset tulevat olemaan lähes kokonaan sähköistettyjä ja yritykset panostavat entistä enemmän luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen. 

Kaivosteollisuus ry:n jäsenyritykset ovat sitoutuneet parantamaan toimintaansa kansainvälisen TSM -standardin avulla. Kaivosvastuu.fi -sivustolta löytyy alan yritysten toimipaikkakohtaiset vastuullisuusraportit vuodesta 2014 alkaen. Kaivosteollisuus ry on julkistanut myös Malminetsintäoppaan, jossa on hyödyllistä tietoa niin jäsenyrityksille, viranomaisille kuin yksittäisille kuntalaisillekin.