Siirry sisältöön
Etusivu Kaivospolku

Kaivosala kaipaa uusia kivenkovia ammattilaisia

Kaivosala on täynnä upeita mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia seikkailuja ympäri Suomen tai jopa koko maailman! Tältä monipuoliselta ja jatkuvasti kehittyvältä alalta voi jokainen löytää oman polkunsa. Hyppää siis mukaan ja ota selvää, mitä kaivosala voisi tarjota sinulle! Sivun loppupuolelta löydät myös leikkimielisen ammatinvalintatestin.

Päivitetty 28.01.2025 klo 14:51

Modernin elämän mahdollistaja

Kaivoksista saatavat mineraalit ja niistä valmistettavat tuotteet mahdollistavat modernin elämäntapamme, ruoan- ja energiantuotannon, liikenteen sähköistymisen ja digitaalisen viihteen. Kaivosteollisuuden tuotteita käytetään moniin välttämättömiin asioihin, kuten vedenpuhdistukseen, kasvinravinteiksi ja röntgenlaitteisiin. Kaivoksia tarvitaan yhä enemmän myös vihreän teknologian valmistukseen, jolla torjutaan ilmastonmuutosta.

Töihin kaivosalalle

Kaivostuotteiden kasvavan kysynnän ansiosta alan työllisyysnäkymät ovat pitkällä aikavälillä hyvät. Kaivosalan houkuttelevuutta lisäävät hyvä palkkataso sekä se, että alalta eläköityy lähivuosina runsaasti työvoimaa. 

Kaivosteollisuudessa ja malminetsinnässä tarvitaan monenlaista osaamista: alalla työskentelee muun muassa geologeja, kaivosinsinöörejä, koneenkuljettajia, ympäristö- ja turvallisuusasiantuntijoita sekä logistiikan ja huollon ammattilaisia. Varsinaisen kaivoskoulutuksen saaneiden lisäksi alalla tarvitaan myös muita osaajia, kuten automaatiotekniikan, energiatekniikan, taloushallinnon ja viestinnän ammattilaisia.  Kaikissa kaivosalan työtehtävissä korostuu turvallisuutta, ympäristötietoisuutta ja vastuullisuutta edistävä asenne. Osa kaivosalan tehtävistä on tyypillisesti kolmivuorotyötä, mikä tarkoittaa, että töissä ollaan välillä myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Kaivosalan palkat ovat yleisesti vertaillen varsin hyviä jopa muuhun teknologiateollisuuteen verrattuna. Alalla palkkaus pohjaa palkkausjärjestelmään, jossa palkka määräytyy tehtävän vaativuuden ja henkilön osaamisen perusteella. Esimerkiksi työuran alussa olevien työntekijöiden (alle 26-vuotiaiden) keskipalkka on hieman yli 3000 euroa kuukaudessa. Korkeakoulutettujen aloituspalkat liikkuvat kaivosalalla noin 3500 euron tuntumassa. Hyvällä koulutuksella ansiot voivat nousta nopeastikin osaamisen ja kokemuksen karttuessa.

Suomen kaivosyritykset kaipaavat uutta työvoimaa, mutta seikkailunjanoisille tämä kansainvälinen ala tarjoaa toki myös lukemattomia mahdollisuuksia vaihto-opintoihin tai työskentelyyn ulkomailla! 

Tee testi ja löydä oma kaivospolkusi!

Tee testi ja löydä oma kaivospolkusi!

Tervetuloa leikkimieliseen testiin! Vastaa helppoihin kysymyksiin ja saat selville, millaiset kaivosalan tehtävät voisivat vastata parhaiten kiinnostuksen kohteitasi. Testilomake ei tallenna vastauksiasi. Aloitetaan!

1. Missä viihdyt parhaiten?
2. Mitä pelaat mieluiten?
3. Jos sinulla olisi supervoima, mikä se olisi?
4. Minne matkustaisit mieluiten?
5. Minkä valitsisit, jos saisit ilmaislipun yhteen alla olevista?
6. Mitä tekisit ensimmäiseksi, jos eteesi tulisi oikein mutkikas ongelma ratkottavaksi?
7. Mitä tekisit elefantilla, jos saisit sellaisen käyttöösi?

Ketä kaivosalalla työskentelee?

Onko sinussa aarteenetsijällä tai kipparilla tarvittavia ominaisuuksia? Tai haluaisitko sukeltaa metallien saloihin? Kurkkaa esimerkit kaivosalan ammateista ja niihin sopivista opintopoluista.

Nainen istuu työtuolilla usean ruudun edessä tekemässä töitä-

Opiskele kaivosalaa

Koulutustarjonta on laaja, sillä kaivosalaa voi Suomessa opiskella ainakin kuudessa yliopistossa, neljässä ammattikorkeakoulussa ja 12 ammatti- tai aikuisopistossa eri puolilla Suomea. Yliopistoista monipuolisimman alan ainevalikoiman tarjoavat Oulun yliopisto ja Aalto-yliopisto. Esimerkiksi Oulussa voi opiskella geologiaa, kaivostekniikkaa, rikastustekniikka, geofysiikkaa ja sovellettua geofysiikkaa.

Viisi loistavaa syytä hakeutua opiskelemaan kaivosalaa:

Graafisten elementtien taustalla näkyvät kuvat: valokuvaaja Jukka Brusila